maanantai 16. helmikuuta 2015

Talvehtijat

Keijunmekko

Viherhuoneessa on talvehtinut pelargonien lisäksi tänä talvena ensimmäistä kertaa keijunmekko ja portulakka. Verenpisaroidenkin talvettamista suunnittelin, mutta pakkanen saatteli ne kompostikuntoon ennen kuin minä ehdin siirtää niitä sisälle.

Keijunmekon nostin omassa ruukussaan amppeliin. Katkoin sen versot lyhyiksi. Kerran viikossa olen lirauttanut sille vettä. Tuo kuvassa näkyvä verso on kukkinut koko talven, koko muu kasvi on ollut aivan kuolleen näköinen. Nyt helmikuussa pari muutakin vihreää versoa kurottelee amppelin reunojen yli, joten alan uskoa että se on selviytynyt talvesta.

Portulakan selviytymisestä ei sen sijaan voi vielä ihan varma. Se muuttuu edelleen kurjemmaksi ja kurjemmaksi. Mutta toisaalta se työntää uusia hennonvihreitä versoja, joten ei se ainakaan vielä kuollut ole. En ole senkään talvehtimista osannut muuten auttaa kuin antamalla pienen vesitilkan silloin tällöin. Koko ajan olen ollut epävarma siitä, tarvitsisiko se enemmän vai vähemmän vettä.

Portulakka

Bougainvillea on jo hyvinkin kevätmielellä. Pisimmät uudet versot ovat yli 20-senttisiä. Leikkasin sen tänä vuonna vasta joulukuussa, ja se on viettänyt talven hämärässä ja viileässä. Viherhuoneeseen se ei mahdu. Aloitan lannoituksen pian, ja toivon että kukinta alkaisi aikaisemmin kuin viime kesänä.

Pelargonit viihtyvät viherhuoneessa talven yli niin että kukkivat vielä joulukuussa, ja ensimmäiset aloittavat kukintaansa jo nyt. Ne eivät siis mene lepotilaan lainkaan. Talvella kasvavista pitkistä versoista saa hyviä pistokkaita. Suureksi ilokseni myös kaikki tuoksupelargonit voivat hyvin. Niiden talvettamisen kanssa en ole aikaisemmin onnistunut.

Pinkki tähtipelargoni on ainoa talven uhri. Se alkoi näyttää kurjalta joulukuussa. Otin kiireellä pistokkaan ja lopetin kastelun kokonaan. Mutta ei auttanut. Emokasvi kuoli, eikä edes pistokas lähtenyt kasvuun. Tähtipelargoni oli ainoa pelargoni, joka talvehti lasitetussa ruukussa. En huomannut että sen multa ei kuivunut samaan tahtiin kuin lasittamattomissa lasiruukuissa kasvavien pelargonioiden. Liikakastelu koitui tähtipelargonini kohtaloksi. Otan opiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti