lauantai 21. maaliskuuta 2015

100 daaliaa

Punaisia daalioita "Mignon Mix" oikealla

On se jotenkin ihmeellistä, että meksikolainen kukka on saanut nimensä ruotsalaisen kasvitieteilijän  mukaan. Carl von Linnen oppilas Anders Dahl ei sen enempää löytänyt kuin nimennyt daaliaa, vaan hän suorastaan kuoli kaksi vuotta ennen kuin kasvi edes saapui Europpaan. Kukan nimeäminen hänen mukaansa oli kunnianosoitus, vaikka ei kai olekaan aivan selvää, kuka nimeämisen teki.

Daalioista tiedettiin kyllä Euroopassa jo 1500-luvun puolivälissä, kun konkistadorit lähettivät niistä kuvauksia Espanjan hoviin, mutta itse kasvi saapui Eurooppaan vasta vuonna 1787. Kirjan "100 plants that almost changed the world" mukaan daalia ja peruna kilpailivat suosiosta ruoka-aineena ja peruna voitti. Daalia olisi kuitenkin nykytiedon mukaan ollut terveellisempi vaihtoehto, sillä se sisältää esimerkiksi verensokeria alentavia ainesosia.

Olen vuosien varrella kokeillut daalioiden kanssa kaikenlaista. Olen istuttanut juurakoita kukkapenkkeihin ja ruukkuihin. Joskus on tullut hyvä lopputulos, joskus ei yhtään mitään. Nyt olen kuitenkin löytänyt suosikkini: siemenestä kasvatetut, melko pienikukkaiset ja hyvin kukkamaiset daaliat.

Viime kesänä kylvin yhtä lajiketta "Dahlia Mignon Mix", ja sain kaksi suurta ruukullista koko kesän kukkineita, erivärisiä kaunottaria. Nyt on siemenkasvatuksessa vähän useampaa lajiketta. Virolaisessa Seemnemaailman verkkokaupassa on tarjolla kymmeniä daalialajikkeita. Tilasin viisi pussillista. Siemenostoksilla tarttui mukaan vielä kaksi pussillista, ja viimevuotisiakin siemeniä oli jäljellä.

Kylvin 100 daalian siementä. Tiedän, että ongelmia tulee sitten kun ne koulitaan noin kuukauden kuluttua. Viherhuoneesta loppuu tila, joten viherkasvit saavat muuttaa kevään ajaksi muualle taloon. Ongelmia tulee myös kesäkuussa, kun daaliat ruukutetaan ulkoruukkuihin. Mitkään ruukkuni eivät niille riitä. Kun on noita pelargonejakin ja kaikenlaista muutakin. Mutta ei voi mitään, näen jo miten terassin kukkaportaat hehkuvat ihanissa daaliankukkien väreissä, joskus loppukesästä.

Seemnemaailman siemenpussien tekstit ovat venäjäksi. Olen hahmotellut lajikkeiden nimiksi jotain tyyliin "Tsapolenka", "Veselie Rebjata", "Minion", "Markiza" ja "Opera". Suomesta ostamani Lord Nelsonin lajikkeet ovat "Redskin" ja "Unwin's dwarf". "Minion" on varmaankin sama kuin "Mignon Mix". Siemeniä on jäljellä koko tälle vuosikymmenelle. Seemnemaailman pusseissa on vähemmän siemeniä kuin Suomessa myytävissä pusseissa, mikä ei ole lainkaan huono asia. Käyttäisin mielelläni siemenet kerralla tai ainakin kahden kevään aikana, mutta nytkin kylvin persiljan samasta pussista neljättä kertaa ja vieläkin on siemeniä jäljellä. Itämisvoima heikkenee kuitenkin väistämättä jossain vaiheessa.


Anders Dahl toimi viimeiset vuotensa Turun Akatemiassa apulaisprofessorina,  ja hän kuoli Turussa vuonna 1789, 38-vuotiaana.  Suuri osa hänen kasvikokoelmistaan tuhoutui Turun palossa vuonna 1827, mutta osa on tallessa Helsingin yliopiston Kasvitieteellisessä museossa.

Kirjallisuus: Chris Beardshaw, 100 Plants that almost changed the world, Papadakis 2013.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti