maanantai 30. toukokuuta 2016

Hyvä puutarhapäivä

Mistä koostuu hyvä puutarhapäivä?

Sään pitää olla sopiva: ei liian kuuma, mutta ei kylmäkään. Ei kovin tuulinen. Aurinko saa paistaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Puutarhurin on oltava vireessä. Vireen syntymiseen auttaa esimerkiksi se, että on istutettavia kesäkukkia odottamassa. Hyvä vire syntyy myös siitä, jos saa tehdä sitä mitä huvittaa, eikä ole pakko ryhtyä johonkin sellaiseen, mistä ei niin tykkää.

Puutarhassakin asioiden pitää olla hyvin. Siellä täällä kukkii ja kukoistaa. Edelliskesän istutukset voivat hyvin ja kasvavat. Vielä joku myöhäinen herääjä työntyy mullasta esiin ja ilahduttaa puutarhuria.

Työkalut löytyvät helposti eikä mene puolta päivää siihen että kiertää pihaa etsimässä rautaharavaa.

Mielenrauhaa synnyttää myös sen tajuaminen, että tänä kesänä ei toteudu yksikään suuri projekti.Voi keskittyä olemassaolevan parantamiseen ja pienprojekteihin.

Eino ja kurjenpolvi


Eilen oli oikein hyvä puutarhapäivä.

Sää oli pilvinen, mutta lämmin.

Istutin ensimmäiset kesäkukat. Rantapataan leijonankitoja. Kiviterassin reunaan isoon ruukkuun mm. loistosalvia, heliotrooppi ja lumihiutaleita. 'Mandariini'-pelargoneja saunan portaille.

Kärhöt ovat heränneet. Viimevuotinen äitienpäivälahjani Eino-rhodo alkaa kukkia. Aivan kuolleeksi luulemani pensaspioni on tehnyt pienenpienen verson.

Kaksi vuotta sitten tekemäni kukkapenkin päivänliljat ja kurjenmiekat aikovat kukkia tänä vuonna. Yksi kurjenmiekoista kukkii jo.

Lähes kaikissa pioneissa on nuppuja.

Muistin Tukholman puutarhamessuilta ostamani Lucko-kitkimen ja testasin sitä. Toimii erinomaisesti.

Kastelin uusimpia kukkapenkkejä ja istutuksia koko päivän. Pumppu nostaa veden järvestä ja tippaletku levittää veden. Mukavaa puuhaa!

Kylvin auringonkukan siemenet kiinalaiseen kohopenkkiin ja krassit aidan luokse villiviinien viereen. Heittelin pioniunikon siemeniä kukkapenkkien aukkopaikkoihin.

Näyttää siltä, että tuoksuherne- ja tsinniakokeiluni onnistuu. Istutin siemenet suoraan suuriin ruukkuihin. Alla on kesäkukkamultaa, päällä istutusmultaa muutama sentti. Taimia ei siis koulita lainkaan, vaan ne kasvavat koko ajan samoissa ruukuissa. Sekä tuoksuherneet että tsinnia vaurioituvat kouliessa herkästi. Ruukut ovat vielä sisällä, mutta varmaan jo tämän viikon aikana alan totuttaa niitä ulkoilmaan, aluksi varjossa. Tosin viikonlopun aikanakin muutama vielä siemen iti,  kolmisen viikkoa ensimmäisten jälkeen. Pisimmät tuoksuherneet ovat jo kohta metrisiä.

Tuoksuherneet ja tsinniatLisää


Päivään osui vain yksi vastoinkäyminen - lensin pyrstölleni jyrkässä rinteessä siirtäessäni tippaletkua. Kumpparin ja kiven väliin jäi kasvin varsi, joka lähti jalkani alla pyörimään. Onneksi iskun otti vastaan pehmeä kohta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti