tiistai 17. toukokuuta 2016

Toukokuun kukkijat

Nyt voi jo aika varmuudella sanoa, millaisia tuhoja joulu-tammikuun pakkaset puutarhassa tekivät. Ei loppujen lopuksia kovin kummoisia. Toukokuun lämmin viikko sai viimeisetkin uinujat heräämään ja monet sellaiset perennat ja pensaat, joita olin silmäillyt huolestuneena, ovat nyt hyvässä kasvussa. Laventelitkin näyttivät vielä viikko sitten aivan raadoilta, mutta nyt niissä on uusia, vihreitä lehtiä.

Jopa lähes kaikki myöhään syksyllä istuttamani perennat ja pensaat ovat selvinneet hengissä. Viime keväänä istutettu ruusuherukka sen sijaan näyttää palelluttaneet oksansa lumirajan yläpuolelta. Lähellä maan pintaa se kukkii ja on tehnyt lehdet.

Pahin aukko kukkapenkeissä on tummanpunaisten kaunokaisten kohdalla. Pelkkää multaa on siinä kohdassa, jossa kahtena edellisenä kesänä on kukkinut runsaasti kaunokaisia. Kuulin, että muuallakin juuri kaunokaiset ovat kärsineet talvesta.

Kärhöni ovat aina heränneet myöhään, joskus vasta reilusti kesäkuun puolella. Nyt vasta muutamassa on uusia versoja näkyvissä, mutta uskon että ne kaikki vielä ryhtyvät kasvamaan. Rinneangervojen päällä kiipeilevä alppikärhö on kyllä epävarma tapaus - sen pitäisi olla jo vihreänä ja nupulla, mutta ei kyllä ole.

Syksyllä kokoamani kiinalainen kohopenkki on rannassa täydessä kukassa. Narsissit, tulppaanit ja helmihyasintit kukkivat komeasti. Ajattelin tökätä kumpaankin päähän kohopenkkiä muutaman kesäkurpitsan siemenen ja keskelle kesäkukkien, ehkä matalien auringonkukkien, siemeniä. Auringonkukat voisivat näyttää järveä vasten aika kivoilta.

Muiden kevätsipulikukkien kukinta on ollut tänä vuonna vähän onnetonta. Osan syksyllä istuttamistani sipuleista veivät oravat jo syksyllä ja ilmeisesti pakkaset tuhosivat osan. Odotin paljon parempaa kukintaa syksyllä 2014 istuttamistani erilaisista kasvitieteellisistä tulppaaneista, niiden kun pitäisi kukkia paremmin useana vuonna kuin tavallisten tulppaanien. Parvitulppaanit täyttivät odotukseni, mutta muut eivät. Parhaiten tänäkin vuonna kukkivat jo monta vuotta sitten istutetut, aina luotettavat apeldoorn-tulppaanit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti