lauantai 21. kesäkuuta 2014

Tuoksupuutarha


Nyt tuoksuu. Pensasruusut ja illakot kasvavat vierekkäin, kukkivat yhtaikaa, ja koko piha tuoksuu.

Istutin monta pensasruusua vuonna 2004. Kaivinkone kävi silloin pihassa, ja kaivoi maan pois keskellä rinnettä sijainneesta vanhasta pengerryspenkistä, jossa ei kasvanut muuta kuin päivänliljoja. Siirsin päivänliljat muualle ja istutin pensasruusuja. Niitä oli ainakin juhannusruusu, Vuosaari, Tarja Halonen, Ruskela, Tunnelitie, neidonruusu Maiden's Blush ja karmiininpunainen kurtturuusu. Tiesin kyllä jo silloin että istutin ne liian tiheään, mutta en pystynyt vähentämään ruusujen määrää. Kaikki oli pakko saada.

Muutaman vuoden ne saivat kasvaa rauhassa. Tarja Halonen viihtyi erityisen hyvin ja kasvoi parimetriseksi. Muutkin kukkivat joka kesä, vaikka jänikset kävivät niitä talvella ahkerasti jyrsimässä.

Viitisen vuotta sitten alkoi rakennusprojektimme. Kuvittelin aluksi että ruusuni ovat sen verran alhaalla rinteessä, että ne säästyisivät. Mutta pian kävi ilmi, että ainakin osalle kävisi köpelösti, sillä koneet tarvitsivat kääntymistilaa, vaikka itse rakentaminen ei ruusuihin asti ulottunutkaan. Ei hätää, sanoi vastaava mestari, nostamme ruusut kaivinkoneella ja siirrämme parempaan paikkaan. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtää ruusut ryytimaan ylä- ja takapuolelle, lähelle aitaa.

En ollut itse Suomessa, kun siirto tapahtui, joten en nähnyt mikä ruusu siirtyi minnekin. Tarja Halonen suurimpana selvisi siirrosta hyvin, ja sen tunnistin heti ensimmäisenä kesänä. Muista en ole varma vieläkään. Tunnelitie, Ruskela, Vuosaari ja neidonruusu ovat muutenkin aika samannäköisiä, vaaleanpunaisia kukkijoita kaikki.

Kolme isoa ruusupuskaa kukkii nyt, kaksi Tarja Halosta ja yksi on ehkä neidonruusu. En ymmärrä ,, miten tarjoja on nyt kaksi lähes yhtä suurta pensasta. Lisäksi kukintaa aloittelee lukuisa joukko vanhalla paikalla kasvavia juuriversoista levinneitä pikkuruusuja. Ne kukkivat nyt ensimmäistä kertaa, mutta näyttävät lehdiltään kaikki samanlaisilta eli ehkä jokin ruusuistani oli vaan vahvempaa ja elinkelpoisempaa sorttia kuin muut. Juhannusruususta ja kurtturuususta ei ole jäljellä mitään.

Edessä neidonruusu ja takana tarja

Lisäksi täällä kasvaa joitakin vanhoja, ties milloin istutettuja pensasruusuja. Niitä on sekä aivan rannassa että muutamassa muussa kohdassa pitkin rinnettä. Kukka on yksinkertainen, kirkkaan vaaleanpunainen, ja kukinta vasta heinäkuussa. Varsi on erittäin piikkinen. Pensas ei ole aivan oikea sana kuvaamaan niitä.

Koska nämä vanhat ruusut kasvavat niin sitkeästi aivan rannassa, ajattelin että joka paikassa pärjäävät kurtturuusutkin menestyisivät siellä ja istutin aidan eteen pari. Katinkontit. Ne ovat kituneet siellä nyt viitisen vuotta, eikä niistä varmasti ikinä mitään pensaita tule. Pari hassua vartta joka vuosi, ja varren päässä kukka tai pari.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti