maanantai 8. syyskuuta 2014

50 uutta perennaa

Tämän vuoden ensimmäiset perennahankinnat tein huhtikuussa puutarhamessuilla. Eilen ostin viimeiset. Laskin että viitisenkymmentä uutta perennaa on tullut istutettua.

Päivänliljat ja saksankurjenmiekat ovat olleet ylimmäisinä hankintalistallani. Ne on kaikki istutettu uuteen kukkapenkkiin alapihalle. Päivänliljoja on yli 10, joten lisähankintoihin ei varmaankaan tule tarvetta, jos ne vain selviävät talven yli. Saksankurjenmiekkoja sen sijaan on olemassa niin monenvärisiä, että niitä tule varmasti vielä osteltua lisää, kun jokin hieno osuu tielle.

Kirkkonummelaisen Kallen Kukkatarhan perennojen loppuunmyyntiale oli menneenä viikonloppuna ja sieltä tein viimeisimmät hankinnat todella edulliseen hintaan: päivänliljoja, akileijoja ja monivuotisia unikkoja. Siellä tulee aina tehtyä myös heräteostoksia. Ne ovat juuri niitä joita sitten seuraavana kesänä hämmästelee, kun ei ole mitään mielikuvaa siitä, mitä on tullut istutettua.

Viime vuonna istutin uuteen suureen kukkapenkkiin loppukesästä vielä monenlaisia perennoja, useimmat juuri Kallen Kukkatarhan taimia. Tänä viikonloppuna selvisi, mikä on kauniin violetti kasvi, jolla on hauskanmuotoiset kukat. En ole löytänyt sitä yhdestäkään perennakirjastani, mutta käynti Kallella selvitti asian. Se on meksikoniiso.

En suunnitellut viimekesäisiä istutuksiani kovin tarkasti, mutta sikäli tuli onnistuminen, että kukkapenkin oikea laita kukkii keväällä ja alkukesästä, keskiosassa on heinäkuun kukkijoita ja loppukesän kukkijat ovat vierekkäin vasemmalla. Pallohortensia, matala kultapallo "Goldquelle" ja  meksikoniiso näyttävät hyvältä vierekkäin. Väriharmoniaa rikkoo jonkin verran kukintaansa lopetteleva punainen väriminttu meksikoniison vieressä. Meksikoniiso on myös noin 70-senttisenä sopivan kokoinen peittämään kellastuvan alkukesän kukkijan, särkyneensydämen lehdet.


Outo kuvakulma johtuu siitä, että valkoista ja keltaista on todella vaikea kuvata. Kuvasin niitä pitkin päivää ja vasta illalla sain jotakuinkin onnistuneen otoksen. Ja senkin tällaisesta vinksahtaneesta kulmasta.

Istutin vihdoin maahan myös kaksi keväällä ostamaani ulkomurattia. Ne pääsivät aidan luo persiankeltaruusun viereen, ja toivon että ne talvehtivat hyvin ja alkavat kiivetä pitkin aitaa. Istutin ne alkukesästä hätäpäissäni ruukkuihin kirjavalehtisten pelargonioiden kanssa. Ruukut nostin kalliolle pihapolun varrelle, erilleen muista ruukuista, koska pelargonioiden väri on kirkkaanpunainen. Kesän aikana köynnöskuusama kasvoi ruukkujen yli ja lopputulos oli aika hauska. Ruukut katosivat näkyvistä ja punaiset pelargonit kukkivat vihreällä alustalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti