sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Syyskukkijoita perennapenkeissä


Verikurjenpolvi
Kukkasipuliostoksilla käydessäni en päässyt ohi loppukesän perennatarjouksista, ja niin sitten istutin vielä neljä perennaa kahteen uusimpaan kukkapenkkiin. Päivänlilja ja saksankurjenmiekka pääsivät kaltaistensa seuraan, ja syyskaunosilmä ja ruusunätkelmä viimekesäisen penkin aukkopaikkoihin.

Tein samalla tehdä kesän viimeisen kitkemiskierroksen sekä inventaarion siitä, miten viimevuotiset istutukset ovat lähteneet elämään. Hyvin ovat lähteneet, se on kyllä sanottava. Jopa aivan loppusyksystä istutetut perennat ovat voimissaan.

Muutama pettymyskin on tullut, mutta ei niitä kannata surra. Punapäivänkakkarat eivät tehneet kukan kukkaa, ei edes nuppuja. Upea tummanlila malvakin teki vain lehtiä. Kaksi salkoruusua jätti kukkimatta. Toisessa on nyt nuppuja, mutta ne vienee tulevalla viikolla halla. Kaikki nämä voivat kuitenkin yllättää ensi kesänä, hengissä kun kuitenkin ovat.

Perennapenkeissä on vielä paljon silmäniloa. Pallohortensia, kultapallo, meksikoniiso, väriminttu, palavarakkaus, malva, pikkusydän, syysvuokko, lila syysasteri, kellopeippi ja muutama kärhökin kukkivat täyttä päätä alapihan kukkapenkeissä.

Alppikärhö syyskuussa
Uuden kukinnan ovat aloittaneet alppikärhö, verikurjenpolvi ja illakko. Kesällä istuttamani tuoksuorvokkikin alkoi juuri kukkia. 

Yhtä saa kuitenkin odottaa, kuten aina. Valkoinen syysasteri on täynnä nuppuja, mutta yhtään kukkaa ei ole auki. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun kukinta jää pakkasten alle. Hyvällä syyllä voi kysyä, mikä on tuon perennan olemisen oikeutus.

Kiskoin mullasta myös tuoksuliljojen ja muiden keväällä istuttamieni sipulikukkien varret. Koitan muistaa ensi keväänä istuttaa niitä vain ruukkuihin, sillä ne ovat liian huomiotaherättäviä perennapenkeissäni. Kukkaportaille muiden näyttävien kesäkukkien ja bougainvillean seuraan ne sen sijaan sopivat hyvin.

Siirryin jokin aika sitten kastelemaan ruukut letkun sijaan pienellä kastekannulla. Ihan vain siksi että se on hitaampaa. Kuljen järven ja ruukkujen väliä, tarkastelen kukkiani ja mietin niiden kohtaloa: talvetukseen vai kompostoriin? Ja hyvä, että olen valmistautunut, sillä yöpakkanen uhkaa, ja ensimmäiset 12 ruukkua siirtyivätkin tänään viherhuoneeseen. Mutta mielelläni ne vielä siirtäisin ne sieltä takaisin ulos.

1 kommentti:

  1. Alppikärhö ja ruusut kukkivat meilläkin tosi runsaasti tällä hetkellä. Saa nähdä miten kauan kukkivat kun nyt alkoi nämä kylmätajat.

    VastaaPoista