sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kylvöjä ja istutuksia

Jumaltenkukka
Sain toiveeni mukaisesti äitienpäivälahjaksi kaksi Kekkilän kasvulaatikkoa. Aikomukseni ei ollut laajentaa kasvimaata, vaan korottaa sitä. Viime lokakuussa jänikset söivät koko lehtikaalisadon, ja ajattelin että ehkä ne eivät tuplakorkeasta laatikosta huomaa vihanneksiani. Jos huomaavat, niin tokihan ne korkeampaankin laatikkoon pääsevat. Korotin kuitenkin vain toisen laatikon. Kylvin sinne lehtikaalit, pinaatin, salaatin ja rucolan. Ja pari riviä retiisejä, joita en olekaan ennen kasvattanut, mutta sain kolleegalta ylijääneen siemenpussin.

Nyt kasvimaani koostuu yhdestä korkeasta laatikosta, kahdesta matalasta ja muutamasta kasvusäkistä. Toiseen matalaan tulee yrtit ja herneitä, toiseen kesäkurpitsaa ja herneitä. Säkeissä kasvaa viimekesäiseen tapaan mangoldi ja pensaspavut. Kaiken muun olen kylvänyt, herneet ja pavut odottavat vielä. Yrttejä olen tilannut Kallen Kukkatarhasta, noudan ne ensi viikolla.

Kylvin myös auringonkukat ja unikot yläpihan kesäkukkapeltoon. Vaihteeksi valkoisia ja punaisia auringonkukkia. Lähinnä siksi että olin unohtanut ostaa auringonkukan siemeniä. Löysin vain matalien ja jättikorkeiden keltaisten auringonkukkien siemeniä, mutta kumpiakaan en halua, vaan sellaisia parimetrisiä. Viime vuonna en saanut kerättyä unikonsiemeniä, sillä siemenkodat eivät kypsyneet elokuun sateissa. Tilasin siemeniä Seemnemaailmasta, mutta pusseissa oli niin vähän siemeniä, että pitää kyllä vielä käydä siemenkaupassa.

Tuulinen sää vaikeutti tänään puutarhatöitä. Siemenet lensivät minne sattuu. Tarkkana piti olla myös tyhjien multasäkkien kanssa. Jos säkkien päälle ei heti laittanut painoa, niitä sai pian pyydystellä naapurin puolelta.

Istutin myös kaikki kevään aikana ostamani perennat kukkapenkkeihin. Oli niitä aika monta kertynytkin, viimeisimmät Annalan taimimyynnistä. Pidän taimia ruukuissa aina jonkin aikaa ennen istuttamista, ihan vain varmistaakseni ettei kotiloita tai etanoita tule taimien mukana. Olisinpa odottanut myös Tukholmasta ostamani puuvartisen pionin kanssa. Jostain syystä sain päähäni istuttaa sen jo kaksi viikkoa sitten. Olin sen kyllä totuttanut viileään, mutta en aurinkoon. Kauhea moka. Istutuksen jälkeen tulivat ne kevään aurinkoisimmat kolme päivää ja pioni poltti lehtensä. Pelkään, että se on mennyttä.

Tällä hetkellä on kyllä paljon kukassa. Viimeisimmät narsissit aukesivat juuri ja tulppaanit ovat parhaimmillaan. Olen kovasti yrittänyt kuvata viime syksynä istuttamiani lukuisia kasvitieteellisiä tulppaaneja, mutta se on hankalaa. Ne ovat nimittäin auki auringossa, mutta silloin on liian paljon valoa. Heti kun tulee varjo tai muuten pimeämpää, ne sulkeutuvat. Kuvaa siinä sitten. Perennoista on kukassa lemmikit, vuorenkilvet, vuohenjuuri, pikkusydän, särkynytsydän, kaunokaiset, esikot, tulikellukat, kullerot, sammalleimu, hopeahärkki, rönsytiarella, pikkutalvio, alppikärhö, jumaltenkukka ja ihan kohta ensimmäiset akileijat ja saksankurjenmiekat. Luonnonkasveista kielo tuoksuu jo.

KevätkukkiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti