sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Mansikkamaa

Kevättalvella teini ehdotti mansikkamaan perustamista. Varsinaista mansikkamaata meillä ei ole koskaan ollut, mutta pitkin pihaa kasvaa sekä ahomansikoita että villiintyneitä puutarhamansikoita. Sadon määrä riippuu täysin siitä, millainen kesä on. Kuivana kesänä mansikoita ei juuri tule, mutta sellaisina sadekesinä kuin viime vuonna, mansikoita saattaa kypsyä aika kivasti.

Mansikkamaasta minulla ei liioin ole kokemusta. Kerran kokeilin jotain surkeaa amppelimansikkaa, josta ei tainnut tulla mitään satoa.

Oikeaa mansikkamaata tälle kallioiselle rinnetontille olisi aika vaikea perustaa, enkä oikein halua mitään niin paljon hoitoa vaativaa kasvatettavaa. Piti keksiä jokin helppo ratkaisu.

Jossain, Pinterestissä varmaankin, näin sitten kuvan kasvimaasta, joka oli reunustettu jonkin sortin harkoilla ja harkkoihin oli istutettu mansikoita. Meillä on rakentamisen jäljiltä vielä ylimääräisiä leca-harkkoja. Toimisivatkohan nuo, mietin kevättöiden lomassa, ja unohdin sitten koko asian.

Mansikkamaa muistui mieleeni, kun olimme Muhevaisella ostamassa äitienpäivälahjaani, alppiruusu 'Einoa'. Sivusilmällä näin, että yhdellä pöydällä oli pieniä mansikantaimia, juuri sellaisia, jotka voisivat sopia leca-harkon aukkoihin.

Tuumasta toimeen. Viikko sitten kävin uudestaan Muhevaisella ja valitsin 'Kaunotar'-mansikan taimia. Pitäisi olla aikainen sato ja makoisat mansikat. Valikoimassa oli monia muitakin lajikkeita, mutta kuka voi vastustaa 'Kaunotarta'.

Pidin taimia viikon viherhuoneessa, mutta sitten niihin alkoi tulla nuppuja. Eiväthän kukat viherhuoneessa pölyty. Silläkin uhalla että on vielä liian kylmä, istutin ne eilen harkkoihin. Kaksi jäi yli ja ne pääsivät yrttilaatikkoon.

Harkot voi kyllä nostaa helposti sisälle, jos tulee hallaöitä. Ja teini voi sitten aikanaan nostaa harkon marjoineen päivineen vaikka riippumattonsa viereen ja popsia mansikat suoraan suuhunsa.

Mansikat ja yrttejä

Täytyy myös vähän hehkuttaa Muhevaisella saamaani palvelua. Ostin mansikoiden lisäksi 8 säkkiä multaa. Kun olin kärräämässä ensimmäistä neljää säkkiä autolle, luokseni tuli nuori miesmyyjä, joka kysyi, tarvitsenko apua säkkien kanssa. Ensin hän haki loput neljä säkkiä ja nosti sitten kaikki säkit autoon. Ja vei lopuksi molemmat kärryt pois. Milloinkaan en ole saanut suomalaisessa puutarhaliikkeessä tällaista palvelua. Vieläkin on hyvä mieli.

1 kommentti: