tiistai 7. heinäkuuta 2015

Lomaprojekti nro 1

Yli kymmenen vuotta sitten, kun kiviterassi laajennettiin ja kunnostettiin ja sen reunassa kasvava rinneangervorivistö uusittiin, rivistöön jätettiin aukko. Ajatuksena oli, että aukon kohdalle tehtäisiin portaat. Aukon toiselle puolelle istutin aluksi ruusuja, mutta ne kuolivat heti ensimmäisenä talvena. Istutin tilalle rinneangervoja, jotka kasvoivat nopeasti yhtä suureksi kuin aukon toisella puolella.

Portaita ei rakennettu, vaan rakennettiin talo ja sen myötä kulkureitit muuttuivat. Aukon kohdalla ei ole mitään tarvetta portaille. Viime kesänä tein kukkapenkin aukon alapuolelle ja istutin aukon kohdalle keltaisen kellokärhön. Ajattelin jo tuolloin että kärhö tarvitsee jotain jota pitkin kiipeillä.

Terassin reunassa on koko matkalla noin puoli metriä syvä ja 30 senttiä leveä multa-allas, johon rinneangervot on istutettu. Kukaan ei muistanut, onko multaa myös aukon kohdalla vai onko siinä vain hiekkaa. Kiveys siinä oli joka tapauksessa reunaan asti, ja koko alue oli pahasti heinitynyt jaa rikkaruohottunut vuosien varrella.

Ryhdyin tutkimaan. Leikkasin pahimmat rikkaruohot pois ja nostin rautakangella kivet. Jokaisen kiven alla oli murkkupesä, joten poistuin paikalta ja annoin murkuille muuttoaikaa. Viime kesänä näin juuri tällä kohdalla kukkapenkkiä tehdessäni käärmeen luikertelevan kivimuurin alle, joten toivoin myös käärmeen ottavan onkeensa ja poistuvan paikalta. Näin vain 20 senttiä häntäpäätä, joten en tiedä, oliko käärme kyy vai rantakäärme.

Työmaa


Kivien alla oli puhdasta hiekkaa. Revin rikkaruohot maasta talikon ja puukon avulla. Kaivoin reunaan   istutuskuopan rinneangervolle ja rajasin istutusalueen reunan kivillä. Tämä kaikki sujui ripeästi. Mutta sitten piti asetella kivet takaisin. Alue oli nyt pienempi, joten samoihin paikkoihin niitä ei voinut laittaa. En kyllä palkkaisi itseäni minkäänmoisiin kivihommiin. Aurinko porotti, hiki virtasi, sormiin sattui, eivätkä kivet mitenkään asettuneet nätisti. Lopputulos oli se että jostakin on löydettävä pari noin 10 cm leveää ja 20 cm pitkää liuskekiveä, kaipa meillä jossain kasassa sellaisia on.

Mutta rinneangervolle on nyt valmis istutuskuoppa, pitää vain löytää hyvä kotimainen taimi. Yksi riittää, sillä istutusväli on 80 cm. 2004 ostin taimet Viherlaakson ihastuttavalta, yksityiseltä taimitarhalta, mutta sitä ei enää ole.

Sitä mukaa kun meidän yläpihalta on rakentamisen jäljiltä jääneet erilaiset lautakasat hävinneet, on tilalle tullut muita kasoja. On hiekkakasa, multakasa, kahdenlaisen soran kasat ja kivituhkasäkki. Ja polttopuukasa. Jokaiselle jotakin. Kottikärryistä suorastaan taistellaan. Niitä on kolmet, mutta ainakin yksistä on aina kumi puhki.

Tähän ensimmäiseen lomaprojektiini ei kyllä multaa mene kuin puoli kärryllistä. Multaa on 12 kuutiota, joten multaisia lomaprojekteja on suunnitteilla useita.

Loma-aikani osuu kerrankin yhteen ruusujen ja pionien kukkinnan kanssa, kiitos kylmän alkukesän. Kyllä kelpaa kottareita työnnellä rinnett' ylös ja alas, kun matkalla voi nuuhkia ruusuntuoksuja.

Neidonruusu ennen sadetta

1 kommentti:

  1. Meillä Pionit ja ruusut on vielä nupullaan vaikka samalla paikkakunnalla puutarhat sijaitsevatkin.

    VastaaPoista