perjantai 2. lokakuuta 2015

Katsaus kesään


Niinhän siinä sitten kävi, että kun laittaa otsikoksi "Lomaprojekti nro 1", niin ei yhtään huvita kirjoittaa jatko-osaa, jonka nimi olisi "Lomaprojekti nro 2". Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö muitakin projekteja olisi tullut kesän aikana toteutettua.  Sää ei heinäkuussa puutarhatöitä suosinut, mutta jotain sain kuitenkin aikaan:

Nro 2: Laajensin suunnitelmieni mukaan kukkapenkkiä Eino-rhodosta alas- ja ylöspäin kiviterassin ympäri. Istutin punakuusaman ja jaloangervoja. Tarkoitus oli säästää tilaa myös ensi kevään taimiostoksille, mutta nyt syksyn alennusmyyntien jälkeen kukkapenkki on kyllä täynnä. Ensin sinne tuli nukka-alppiruusu "Edelweiss" ja sitten mooseksenpalavapensas, punapäivänkakkaroita, sulkaneilikoita, lisää jaloangervoja, alppiakileijoja, konnanyrtti, kurjenpolvia sekä aikamoinen määrä kukkasipuleita.

Nro 3: Aitaa peittämään istutin villiviinejä ja kiinanlaikkuköynnöksen. Samalla syntyi istutuspaikkoja kukkasipuleille. Tänä vuonna olen upottanut multaan erityisesti narsisseja ja erilaisia kasvitieteellisiä tulppaaneja, metsätulppaaneja ja villitulppaaneja. Mutta myös jättilaukkoja ja helmihyasintteja ja pikkuisen muitakin kevätkukkijoita.

Nro 4: Alapihalle, aivan rajalle, vierasmajan viereen istutin kaksi suurta suomentatarin siirtotaimea, jotka sain kolleegalta. Niistä olisi tarkoitus tulla vähän näkösuojaa ja samalla toivon, että ne kuivattaisivat märkää aluetta. Paikka on sellainen että ne saavat levitä siinä rauhassa. Toivottavasti pärjäävät hyvin rikkaruohoille.

Lisäksi olen istuttanut lukuisan joukon perennoja vanhoihin ja uudempiin kukkapenkkeihin. Varsinkin kesän 2014 uusi kukkapenkki kaipasi vielä täydennystä.

Kuluneen kesänä on ihmetyttänyt se, miten valtavan hyvin perennat kasvoivat kummallisista säistä huolimatta. Perennat kasvoivat pituutta jopa kaksinkertaisesti normaaliin verrattuna. Esimerkiksi palavarakkaus, värimintut ja syysvuokko olivat varsinaisia hujoppeja. Salkoruusu kukkii vieläkin noin kahden ja puolen metrin korkeudessa. Kylminä kausina kukinnat jatkuivat ja jatkuivat.

Kesällä 2014 istutin monenlaisia saksankurjenmiekkoja ja päivänliljoja. Päivänliljat kukkivat koko heinäkuun alusta alkaen tähän päivään asti, ainakin yksi on ollut kukassa koko ajan. Mutta saksankurjenmiekoista vain yksi vaivautui kukkimaan tänä vuonna. Täytyy toivoa parempaa suoritusta ensi kesäksi.

Kesän ilonaiheita ovat olleet mm. tiikerinliljat, joita istutin Paul Olssonin innoittamana pioneiden väleihin. Sieltä ne nousivat majesteetillisiin mittoihin elokuussa ja kukkivat vielä syyskuun lopussa.

Tiikerinlilja syyskuussa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti