sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Leijonankorva ja daaliat

Daalia

Yhtenäkään aikaisempana kesänä en ole epäonnistunut niin monen kesäkukan kanssa kuin tänä vuonna. Leijonankidat, koristetupakat ja monet muut siemenestä kylvämäni kesäkukat nitistyivät täysin kesäkuun hurjissa säissä. Onneksi torilta löytyi korvikkeita.

Leijonankorva, uusi tuttavuus, jonka pussi tarttui mukaan siemenostoksilla, koska kuvassa oli erikoisen näköinen, hassu, keltainen töyhtökukka. Istutin ruipelotaimet ylijääneeseen isoon ruukkuun kesäkuussa, pienin odotuksin. Alku oli vaikea, mutta heinäkuussa taimet vahvistuivat ja alkoivat kasvaa ja kasvaa. Elokuun loppupuolella näytti siltä, että minulla on ruukullinen isokokoisia nokkosia. Pituuskasvu jatkuu vieläkin ja kasvien päähän on muodostunut piikikkäitä pallukoita, mutta ei kukkia. Ei siis minkäänmoista palkintoa kastelusta, lannoittamisesta ja hoivasta. Ilmeisesti luontokin pitää leijonankorviani kelvottomina, sillä Valio-myrskyn ainoa saavutus puutarhassani oli se, että leijonankorvaruukku oli pudonnut portailta kumolleen maahan.

Mutta daaliat, oi daaliat. Oli alkukesä niillekin vaikea, mutta elokuun lopusta lähtien ne ovat kukkineet aivan hurjasti. Uusia kukkia aukeaa joka päivä, kaikissa väreissä. Niitä on 7 suurta ruukullista ja nyt kaikki ovat kukassa. Yhdessä ruukussa on suurikokoisempaa lajiketta ja se vasta aloittaa kukintaa. On siis sen verran hidas, että jos vain tietäisin mitä lajiketta se on, niin en tilaisi sen siemeniä ensi keväänä. Mutta en tiedä, koska ruukutuksessa menivät kaikki nimet sekaisin.

Pelargonit alkoivat kukkia kunnolla vasta elokuussa. Syyskuun alun sateet tuhosivat kukat, mutta kun siirsin pelargonit terassille sateen suojaan, kukinta alkoi uudestaan. Eilen siirsin pelargonit viherhuoneeseen talvehtimaan. Yhteensä 25 ruukkua, 23 eri lajiketta. Osa lähti ystävän parvekkeelle syksyä kaunistamaan ja loput päätyvät ensimmäisten yöpakkasten jälkeen kompostiin. Kompostiin päätyvät myös kevään siemenistutuspelargonit. Niistä ei tullut mitään sellaista, jonka haluaisin säilyttää. Taidan muutenkin lopettaa pelargonien siemenkasvatukset. Pistokkaita hankkimalla saa paljon kauniimpia ja hienompia lajikkeita.

Keväällä istutin myös sipuleita pariin ruukkuun, John Taylorin vinkistä. Toisesta ruukusta ei tullut mitään, mutta ruostekukat onnistuivat ruukussa hyvin ja kukkivat nyt ja toivottavasti vielä pitkään. 

Daalioita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti