keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kiinalainen kohopenkki

Pensasmustikan ruska
 Kompostorit ovat täynnä ja johonkin oli ulkoruukkujen pakkasen mustuttamat kukat ja ruukkujen mullat saatava. Muistin lukeneeni kiinalaisista kohopenkeistä, johon kootaan kerroksittain lahoavaa kasvijätettä, multaa ja lehtiä. Tein oman sovelluksen.

Kohopenkin paikaksi valikoitui rannassa oleva niemi ja sen tontin reunanpuoleinen sivusta. Niillä nurkilla majailee toinen Kivi-kompostereista, ja ajattelin että jos kohopenkki ei osoittaudu hyväksi ratkaisuksi, niin lapioin ensi kesänä koko penkin kompostoriin. Toinen syy oli se, että haluan rantaan kevätkukkia, erityisesti narsisseja.

Alimmaiseksi levitin kunnon kerroksen samomalehtiä. Kukat varsineet olin katkonut jo pari viikkoa sitten. Ne odottelivat kompostorin takana vanhan uimapatjan päällä. Nyt kippasin ne sanomalehtien päällä. Seuraavaksi kannoin ruukut rantaan ja tyhjensin mullat lecasorineen viherjätteen päälle. Kasa oli tässä vaiheessa aika korkea, joten ei muuta kuin kumpparit jalkaan ja tallaamaan läjää kasaan. Lopputulos oli noin 30 cm korkea ja parineliöinen penkki.

Varastossa odotteli istuttamista vielä yksi iso ja pari pienempää pussillista narsisseja, yksi pussi suuria keltaisia, kerrottuja tulppaaneja ja pari pientä pussia vaaleanpunaisia helmihyasintteja ja metsätulppaaneja. Asettelin tulppaanit kohopenkin keskelle ja narsissit ympärille, siinä toivossa että jänikset ja vesirotat pelästyvät narsissien hajua ja antavat tulppaanien olla rauhassa. Pinkit kevätkukat oli tarkoitus istuttaa muualle, mutta lopussa väsähdin ja tökkäsin nekin tähän uuteen penkkiin.

Lopuksi kärräsin jälkikasvun avustamana uutta multaa 10 senttiä koko komeuden päälle.Nyt kohopenkki saa laskeutua muutaman viikon, sitten lisään uutta multaa vielä jonkin verran ja lopuksi se saa päälleen lehtikatteen.

Voi tietysti olla että jos tulee oikein kova talvi eikä lumi kunnolla suojaa kohopenkkiäni, kukkasipulit paleltuvat. Mutta olen aikaisemminkin kasvattanut kevätkukkia niin, että olen levittänyt maahan vähän multaa, sipulit siihen ja ja paksu multakerros päälle, joten uskon kyllä että tämäkin onnistuu.

Ensi keväänä kevätkukkien kukittua kohopenkkiin voi istuttaa vaikka muutaman kesäkurpitsan siemenen ja kesäkukansiemeniä, vaikka ruiskukkia.

Nyt on kasvukausi lähes ohi. Kukkapenkissä kukkii kerrottu valkoinen syysasteri ja lehtikaali kukoistaa. Nyt kun lehtikaali kasvaa tuplakorkeassa viljelylaatikossa, niin se on saanut olla jäniksiltä rauhassa, ainakin toistaiseksi.

Puutarhuri vetäytyy muiden harrastusten pariin ja palaa vuonna 2016.


2 kommenttia:

  1. Kohopenkkisi vaikuttaa toimivalta. Kerro sitten keväällä, miten sipulikukat siitä nousivat. Ainakin näillä säillä ne vielä varmasti juurtuvat (mittarissa nyt 13 astetta).
    Hyvää talvilepoa puutarhalle ja kivaa syksyä puutarhurille! Kiva on lukea ja kuulla myös käsityöharrastuksestasi FB:n puolella.
    t. Marja

    VastaaPoista
  2. Puutarhurin juttuja tulee ikävä! Toivottavasti otat vinkistä vaarin, ja jatkat tarinointia vaikkapa neuleiden tiimoilta. Terkut: Anne

    VastaaPoista