torstai 3. maaliskuuta 2016

Maaliskuussa 2016

Yhtenä aamuna tällä viikolla näin kevään ensimmäiset lumikellot. Ne kukkivat Helsingin Talvipuutarhan edustalla aivan kadun varressa. Olin kyllä päässyt kevään tuoksuja nuuhkimaan jo viime viikolla Serbiassa. Siellä talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin ja jo helmikuussa kukkivat vuorenkilvet, kevätesikot, kaunokaiset ja koreanonnenpensaat. Hedelmä- ja marjapuut sekä magnoliat availivat ensimmäisiä nuppujaan.

Mutta minä en ole vielä aloittanut mitään kevättoimia. Mullassa ei ole yhtäkään siementä, eivätkä edes viherkasvit ole saaneet huomiota. Tulppaaneja olen pitänyt maljakossa tammikuusta lähtien, muuta siinä  kaikki. Pitkäaikaisinta iloa on ollut Träskändan puutarhan tulppaaneista.Ne ovat todella hyvälaatuisia.

Siemenostoksia olen sentään tehnyt, mutta vain hyvin hillitysti. Tilasin daaliansiemeniä viimevuotiseen tapaan tarttolaisesta Seemnemaailmasta. Lisäksi vain yhden lajin pelargoninsiemeniä sekä tuoksuherneitä ja jumaltenkukkia. Olisi kyllä kannattanut vilkaista siemenlaatikkoon ennen tilauksen tekemistä, sillä sieltä löytyi monesta pussista viimevuotisia daaliansiemeniä. Mutta ehkäpä ne ovat menettäneet itämiskykynsä - ei voi tietää.

Vakaa aikomukseni on tänä vuonna rajoittaa vihannesten kasvatus aivan minimiin: vain yrttejä, salaattia, pinaattia, mangoldia ja lehtikaalia. Kolmesta kasvatuslaatikosta aion varata niille vain yhden. Kahteen muuhun istutan kesäkukkia ja monivuotisten kukkien, erityisesti punahatun siemeniä. Ne saavat kasvattaa hyvän taimen ennen kuin siirrän ne syksyllä kukkapenkkiin, jollaisen saan toivottavasti kesän aikana valmisteltua syksyistutuksia varten.

Pelargonin siemenet on jo kiire saada multaan. En voinut kuitenkaan kylvää niitä ennen hiihtolomaa, sillä pienet taimet eivät selviä viikkoa ilman kastelua. Muut kylvöt saavat odottaa huhtikuuhun.

Viherkasvit saavat tänä vuonna uuden mullan, sillä viime vuonna luistin tästä kokonaan. Olen vähän vähentänyt viherkasveja. Muka siksi että viherhuoneessa mahtuisi liikkumaankin ja kastelu olisi helpompaa. Oikeasti siksi että pelargonini tarvitsevat talvehtimistilaa vuosi vuodelta enemmän.





1 kommentti:

  1. Ihanaa taas alkaa lukea kirjoituksiasi. Punahattuihin minäkin olen viime vuosina ihastunut.
    Kaikki tuomasi pelargonin pistokkaat ovat lähteneet hyvin kasvuun. Nyt mietin pitäisikö niitä jo alkaa latvoa - mutta ehkä odotan vielä hieman...

    t. Marja

    VastaaPoista