lauantai 23. elokuuta 2014

Elokuussa kukkii

Siemenestä kasvatettujen kesäkukkien paras kukinta-aika on elokuussa. Tästä syystä ostankin aina kaupan kesäkukkia muutamaan isoon ruukkuun ja amppeliin alkukesästä ja asetan ne kaikkein näkyvimmille paikoille. Muuten olisi aika ankeannäköistä.

Mutta nyt todellakin kukkii. Vain kelloköynnökset ovat vielä kukitta. Valkoiset ovat sentään tehneet nuppuja, joita olen toiveikkaana käynyt katsomassa jo ainakin 10 päivän ajan, mutta yksikään ei ole auennut. Liloissa ei ole edes nuppuja.

Viimeisimmät kukinnan aloittaneet ovat auringonkukat. Kaksi aukaisi kukan tänä aamuna.  Varret ovat parimetrisiä ja kukat ovat upean syvänkeltaiset. Lajike on Copper queen. Niitä on tulossa vielä monta lisää.


Oppineittenkukka kukkii myös, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Alkukesän kylmät kelit ja sateet tuhosivat puolet taimista, ja sitten jokin ötökkä söi lehdet repaleisiksi, mutta upeita, isoja ja hienonvärisiä kukkia on silti tullut kymmenkunta. Pussissa lukee "daaliakukkainen syvänpunainen Meteor', mutta vain yksi kukista on punainen.

Toinen kukkija, joka ei vastaa siemenpussin kuvausta, kuvasta puhumattakaan, on krassi. Istutin niitä kahdesta pussista: Golden Jewel ja Jewel Cherry Rose. Golden Jewel on haaleankeltainen ja yksinkertainen. Piti olla tummankeltainen ja kerrottu.  Punaisen taas piti olla voimakkaan pinkki, mutta niitä on aivan kaikenlaisia punaisia. Krassit kärsivät pitkin kesää kirvojen hyökkäyksistä.

Ritarinkannukset kukkivat padassa laiturin vieressä. Istutin niiden seuraksi koristetupakkaa "Perfume Deep Purple". Niistä tuli onnistunut yhdistelmä. Koristetupakassa on todella kaunis tummanvioletti väri.  Istutin pataan myös muutaman purppuravaulan taimen, mutta niistä ei tullut mitään. Sade katkoi varret.

Vuoden onnistunein siemenkokeilu on kuitenkin ollut daalia 'Mignon Mix'. Istutin esikasvatetut taimet kesäkuussa kahteen suureen ruukkuun, 4 kumpaankin. Ensimmäiset kukat ilmaantuivat heinäkuun puolivälissä, ja nyt niitä tulee koko ajan lisää. Oransseja, pinkkejä, punaisia, valkoisia, liloja ja tuollainen kuvassa oleva oranssinkirjava. Kukat ovat yksinkertaisia ja jotenkin ihastuttavan kukkamaisia, oikein kukkien prototyyppejä.


Suurin pettymys puolestaan on ollut ihmekukka. Ensimmäistä kertaa kokeilussa sekin. Ostin kevään puutarhamessuilta 8 pötkylää. Esikasvatin ne kahdessa ruukussa ja ne kasvoivat nopeasti metrisiksi hujopeiksi. Kesäkuussa siirsin ne ulos ja sitten ei tapahtunutkaan mitään. Pari viikkoa sitten niihin alkoi vihdoin tulla pieniä, sinänsä ihan sieviä kukkia. Lähes kaikki ovat keltaisia, vaikka piti olla neljää eri väriä. Kukat aukeavat iltaisin, hyvällä säällä. En ole ihmekukkiin lainkaan tyytyväinen, suhteemme jäänee yhden kesän mittaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti