tiistai 5. elokuuta 2014

Kärhöt

Kärhöt ovat näin elokuun alussa parhaassa kukassa. Aivan upeasti kukkivat saunamökin edustan ison kukkapenkin violetit kärhöt, joista toinen on "Pamela Jackmanii". Istutin sen keskelle kukkapenkkiä pionien taakse kymmenen vuotta sitten. Muutamaa kevättä myöhemmin luulin sen kuolleen ja istutin uuden, mutta "Pamela" virkosi ja nyt ne kukkivat molemmat sulassa sovussa lomittain pitkin kukkapenkkiä, pioneissa ja yläpuolellaan kiviterassin reunan rinneangervoissa kiipeillen. Uuden kärhön nimeä en tullut panneeksi muistiin. Se on vielä tummempi väriltään, ja terälehdet ovat avautuessaan paperimaiset.


Jackmanii ja toinen

Samassa penkissä kasvaa myös isokukkainen "Hagley Hybrid". Sen olen kyllä istuttanut parin metrin päähän siitä, missä se nyt kukkii. Tänä vuonna kukkia ei tullut kovinkaan monta, mutta sitäkin hauskemman näköisiä pinkit kukat ovat lymytessään pionien takana. Ne näkee parhaiten, kun kumartuu mökin terassilta katselemaan alaspäin.

Hagley ja maanpeitekärhön lehtiä

Myös vaaleanlila alppikärhö kasvaa tästä penkistä ylös pitkin rinneangervoja. Viime talvi koetteli sitä kovin ja kun keväällä siivosin penkkiä, niin kärhön molemmat paksut varret jäivät käteeni. Ajattelin silloin, että se oli sen kärhön loppu. Mystisesti se kuitenkin teki muutaman kukan. Ja nyt se on tehnyt valtavasti uusia versoja eli sen on täytynyt juurtua jonnekin rinneangervojen sekaan.

Kukkapenkin ja mökin välissä on vaikea paikka. En saanut siinä mitään menestymään, kunnes keksin kokeilla maanpeitekärhöä. Se menestyy siinä niin hyvin, että jos vain saisi, niin se peittäisi koko kukkapenkin. Kukat ovat myöhäiset ja mitättömät, mutta lehdet ovat komean tummanvihreät ja tekevät juuri sen mitä pitää eli peittävät kuivan ja hankalan paikan ja kiipeilevät pitkin terassin alustaa.

Toisessa kukkapenkissä hiukan lähempänä rantaa kärhöt peittävät vanhan, korkeaksi jätetyn männyn kannon. Siinä kasvavat vierekkäin valkoinen lumikärhö "Summersnow" ja violetti "Polish Spirit". Niiden on tarkoitus kukkia yhtäaikaa ja joskus se onnistuukin. Joinain vuosina vain toinen kukkii tai sitten kukinta osuu eri aikaan. Tänä vuonna molemmat kukoistavat. Lumikärhö on hienompi kuin koskaan.

Summersnow ja Polish Spirit

Nämä olivat kärhöjeni menestystarinat. Myös epäonnistumisia on tullut. Aidan viereen istutin kolme kiinan- ja viinikärhöä, joista yksi on kadonnut kokonaan ja kaksi muuta kasvaa kituen. Toinen niistä kyllä kukkii nyt, mutta ei kovinkaan valokuvauksellisesti. Paikka on kuiva ja varmaan liian varjoisakin. Olen myös kokeillut muutamia oikein suurikukkaisia kärhökaunottaria, mutta ei niistä ole ollut pitkää iloa.

Nyt istuttamista odottaa keltainen, avokukkainen alppikärhö. Se pääsee heinäkuun alussa tekemääni uuteen kukkapenkkiin. Kunhan vain helteet helpottavat sen verran, että jaksan ryhtyä istutuspuuhiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti