perjantai 15. elokuuta 2014

Sato
Kasvimaan satoon olen jokseenkin tyytyväinen. Kahden kasvulaatikon paikka on selvästi aikaisempaa aurinkoisempi ja muutenkin parempi, sillä kaksi kasteluletkua yltää niihin. Yleensä kastelen järvivedellä, mutta muutaman kerran kun on ollut kiire, olen kastellut porakaivon vedellä. Sen letku kun on paljon lähempänä kasvimaata. Ötököiltä ja muilta vitsauksilta kasvimaani säästyi kokonaan, ei edes rucolaa käynyt kukaan verottamassa.

Hyvä sato:
 • Mangoldi oli positiivinen kokeilu. Kasvoi nopeasti ja on tuottanut satoa jo yli kuukauden. 
 • Pensaspavusta tuli hyvänmakuinen sato ja papuja tulee vielä lisääkin.
 • Persiljaa, lehtipersiljaa ja sitruunamelissaa on yli oman tarpeen.
 • Pinaattiin, salaattiin ja rucolaan voi aina luottaa. Omavaraisuus kesti noin kuukauden.
 • Lehtikaalia on aivan älyttömästi. Pitäisi vielä keksiä mihin sitä käyttäisi.
Odotuksenmukainen eli ei kovin kummoinen sato:
 • Herneestä tuli kolmisenkymmentä palkoa. Olivat kyllä vallan makoisia ja madottomia.
 • Kaksi kesäkurpitsan tainta on toistaiseksi tuottanut 4 kurpitsaa. Hyviä olivat. Osa kurpitsoista mädäntyi ennen kuin pääsi kasvussa kunnon alkuun. Voi olla että kesäkurpitsoja tulee vielä lisää, mutta ensi kesänä vaihdan toiseen lajikkeeseen.
Huono sato:
 • Basilika on kitunut koko kesän viherhuoneessa. On se kasvanut, mutta odotin ihanaa, isoa, tuoksuvaa basilikapehkoa. Tuli muutama harvakasvuinen ruipelo.
 • Kanelibasilika, sitruunabasilika ja vihannesportulakka paleltuivat juhannuksen kieppeillä. Omaa syytäni, olisi pitänyt tajuta siirtää nekin viherhuoneeseen lämmittelemään.
 • Kolmesta siemenperunasta kasvoi ämpärissä kolmisenkymmentä pientä pottua. Olivat kyllä herkullisia, mutta sato oli pieni. Ei aavistustakaan mitä tein väärin.
Yllättäjä:
 • Valkosipuli. En edes tiennyt kasvattavani valkosipuleita. Sain viime kesänä ystävältä ruukullisen valkosipulin taimia. Istutin ne kasvulaatikkoon, mutta niistä ei tullut mitään. Syksyllä laatikon multa heitettiin yläpihan narsissipenkin reunaan ja istutin siihen kevätsipuleita. Nyt heinäkuussa huomasin siellä kummallisia kiemuroita: valkosipulit olivat täydessä kasvussa. Nostin yhden ja siellä oli kuin olikin oikein hieno valkosipuli, jonka pistin pataan heti samana iltana. Loput nostin kuivumaan nyt. Yritin letittääkin, mutta päädyin kiepauttamaan ne ponnarille. 

3 kommenttia:

 1. Kiva päivitys. Paljon satoa olette saaneet. Hienoa, jos teillä ei ole edes kirvoja. Rucola ja retiisi eivät mulla ikinä onnistu avomaalla, kun ötökät pistävät kaiken poskeensa.
  Itse korjailin tänään tuleentuneita härkäpapuja - uusi kokeilu mulle. Keskikesällä tuoreet pavut maistuivat mainioilta, saa nähdä, miltä nämä kivikovat, kuivumaan laittamani sitten talven mittaan maistuvat.
  t. Marja

  VastaaPoista
 2. Olet saanut reilusti satoa! Oletko kokeillut portugalilaista lehtikaali-chorizokeittoa? Meillä tykätään.
  T. Sirkka-Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Pitääpä kokeilla, kiitos vinkistä. Olen toistaiseksi upottanut lehtikaalia moussakaan, lihapulliin, munakkaaseen ja pyttipannuun. Hyvin toimii, kun ei liikaa laita.

   Poista