tiistai 25. maaliskuuta 2014

Puutarhurina olen...


Puutarhurina olen innokas, mutta laiskanpuoleinen. Kesäpäivinä riippumatto ja kirja houkuttavat paljon enemmän kuin kottikärryt ja multakuormat. Jostain kumman syystä kesällä ei tunnu koskaan olevan puutarhatöihin sopiva, mukavan viileä, tuuleton päivä.

Kuten kaikki puutarhurit, innokkain olen keväisin, kun teen suunnitelmia. Mihin uusi kukkapenkki? Mitä istutan? Mitä siemeniä tilaan? Mistä löydän paikan uudelle pensaalle? Kevätpuuhat ovat nautittavia.  Siementen istutus ja taimien kasvattaminen ovat parasta viihdettä, viherhuoneen siivous ja viherkasvien mullanvaihto aiheuttavat feng shui -euforian. Kukkapenkkien siivoaminen on kevään kohokohta, ja alkavan kasvun seuraamista varten puutarhuri elää. Keväällä jaksan kitkeä rikkaruohojakin.

Mutta kun koittaa kesäkuu ja ruukut on saatu istutettua ja paikoilleen ulos, niin tämä puutarhuri ei haluaisi enää muuta kuin ihailla kättensä töitä. Laiskuus ottaa vallan. Tuo kukkapenkki pitäisi uudistaa ja perennat jakaa - ähh, voi se odottaa ensi vuoteen. Polvenkorkuiset vuohenputket täytyy kitkeä - joojoo, ensi viikonloppuna, mä luen nyt tän dekkarin. Eikö sun pitänyt perustaa yksi uusi kukkapenkki? No piti, mutta sen ehtii sitten elokuussa kun taimialennusmyynnit alkavat.

Laiskan puutarhurin kannattaakin järjestää heinäkuussa juhlat tai ainakin kutsua kylään runsaasti puutarhaihmisiä. Silloin on pakko nousta riippumatosta ja saattaa keskeneräiset projektit valmiiksi, siistiä kukkapenkit ja kitkeä näkyvimmät rikkaruohot.

Elo-syyskuussa olenkin taas pontevampi. Mutta silloin puutarhakin on helpoimmillaan, tekemistä ei paljon ole. Loppukesästä on kuitenkin taimialennusmyyntejä, ja uusi kukkapenkki saattaa hyvinkin syntyä ja jokunen pensaskin päästä maahan. 

Joka syksy tervehdin myös ilolla puutarhurin lepokautta, marras-joulukuuta. Puutarha lepää, ja niin lepäävät myös puutarhurin mieli ja ruumis. Ei keskeneräisiä projekteja, ei huonoa omaatuntoa, ei kipeää selkää, ei multaa kynsien alla.2 kommenttia:

  1. Siis tarkoittaako tämä sitä, että on ostettava riippumatto mökille? :) Pia, tämä blogi on niin kiva. Siitä kuuluu sinun äänesi, ja se saa hyvälle tuulelle. Kiitos! Terveisin Anne

    VastaaPoista
  2. Kyllä joka mökillä vähintään yksi riippumatto on oltava!

    VastaaPoista