sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Viherhuoneen kolme vuodenaikaa


Talvehtineita pelargonioita, pari uutta hankintaa sekä pikkutaimia.

Viherhuoneen vuosi alkaa maaliskuussa. Silloin ensimmäisten siemenistä kasvattamieni pikkutaimien on aika päästä olohuoneen lämmöstä viileään ja valoisaan viherhuoneeseen. Tyhjennän koko viherhuoneen ja siivoan sen lattiasta kattoon. Samalla vaihdan viherkasvien mullat, siistin talvehtineet pelargoniat, otan pistokkaita ja vaihdan niidenkin mullan. Osa viherkasveista siirtyy taimien tieltä muualle viettämään kevättä. Maalis-huhtikuussa viherhuoneen lämpötila pysyy viileänä, ja lämmitystä vähennetään sitä mukaa kun ilma lämpenee. Toukokuussa lämpötilaa ei enää saa viileäksi muuten kuin pitämällä ovea iltaisin auki. Siitä on se hyöty, että taimia ei tarvitse erikseen totuttaa ulkolämpötilaan.

Kesä koittaa, kun on aika ruukuttaa pikkutaimet ja siirtää ne ja pelargoniat ulos. Tämä tapahtuu viimeistään kesäkuun alussa. Taas siivotaan, ja tällä kertaa pesen myös ikkunat. Viherkasvit muuttavat takaisin ja olohuoneessa talven viettäneet orkideat siirtyvät viherhuoneen ikkunalaudoille. Ja sitten viherhuone viettää rauhallista kesäeloa. Viherkasvit ja orkideat kastellaan kun muistetaan, ja lattialle kasaantuu kaikenlaista, kuten varvastossuja ja kumisaappaita.

Syys-lokakuussa alkaa viherhuoneen talvi. Kaikki kasvit ja romppeet nostetaan ulos, ja kesän aikana kertyneet ötököiden raadot siivotaan pois. Viherkasvit saavat suihkun. Pelargoniat, bougainvillea ja muut talvehtijat siirtyvät viherhuoneeseen talvenviettoon. Pelargonioiden kukinta jatkuu usein jouluun asti. Lämpötila pidetään 10 ja 15 asteen välissä, joten orkideat ja jotkut kylmänarat viherkasvit siirtyvät muualle.


Petunoita, tuoksupelargonioita ja verenpisaroita.
Nyt on menossa paras taimikasvatuskausi. Viherhuoneeseen ovat jo siirtyneet kelloköynnökset, riippapelargoniat, dahliat, portulakat, persilja, silopersilja ja basilika. Olohuoneessa itämistä odottelevat koristetupakka ja purppuravaula ja siemenpussien rauhassa ovat vielä oppineittenkukka, tuoksuherneet ja krassit. Kaikki 10 pelargoniaa selviytyivät talvesta, mutta kaksi pistokasta mätäni. Pikkutaimina ostamani tuoksupelargoniat, verenpisarat ja petuniat olen jos latvonut, ja niiden kasvu on hyvässä vauhdissa, kuten kuvasta näkyy.






1 kommentti: