perjantai 28. maaliskuuta 2014

Talventähdet

Tanskassa talventähdet kukkivat talvella, usein jo tammikuussa, viimeistään helmikuussa. Ne peittävät keltaisiin kukkiin isoja alueita paikoissa, joissa muuten ei kasva oikeastaan mitään ja joihin katse ei ohikulkiessa koskaan muina vuodenaikoina osu. Ne alkavat kukkia heti kun lumi sulaa, ja usein vaikuttaa siltä että nuput ovat auenneet jo lumen alla.-Talventähtiä haluan meille, koko alapihan nurmikko keltaiseksi, ajattelin Tanskan talvina.

Kolme vuotta sitten syksyllä istutin 20 talventähden sipulia, alapihan nurmikolle, paikkaan josta mielikuvani mukaan kevätaurinko sulattaa lumet nopeasti. Mielikuva oli väärä. Juuri alapihan nurmikolle, avoimeen tilaan, sataa kaikki lumi ja se myös pysyy siinä pitkään. Viime vuosien runsaslumisina talvina talventähtien paikka on ollut lumen alla hyvinkin pitkälle huhtikuulle.

Tänä vähälumisena talvena odotukseni olivat korkealla. Lunta kun ei tammikuussa ollut maassa lainkaan, kävin toiveikkaana tarkastelemassa talventähtiä. Ei mitään. Ei myöskään helmikuussa, ei maaliskuun alussa kun vähäinen lumi suli. Vasta maaliskuun puolivälissä nousi yksi talventähti esiin ja nyt niitä on neljä.

Mutta toivoa on. Tanskalainen ystävä sanoi eräänä keväänä ilahtuneena, että vihdoinkin talventähdet ovat alkaneet viihtyä ja levitä hänen nurmikollaan, vuosien odotuksen jälkeen. Joten ehkä meilläkin jonakin vuonna. Sitä odotellessa istutan lisää sipuleita ensi syksynä.

2 kommenttia:

  1. Niitä ne siis olivat Kööpenhaminassa helmikuun puolessavälissä, talventähtiä!

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen kerran istuttanut talventähden sipulit - yksikään ei ikinä tehnyt versoa maanpinnalle. Mietin, veikö ne routa vai joku eläin. Kiva kuulla, että teidän pihalle on ainakin muutama kukka ilmaantunut. Ehkä näillä leveysasteilla lumikello on se ykköskukkija... t. Marja

    VastaaPoista