torstai 17. huhtikuuta 2014

Ikkunakukkapenkit

Uuden omakotitalon lähiympäristö pysyy ankeana ja keskeneräisenä pitkään sen jälkeen kun taloon on muutettu sisään. Lähelle on varastoitu kaikenlaista tarpeellista ja ylimääräistä, autokatosta rakennetaan, rakennusjäte odottaa kaatopaikalle lähtöä tai polttamista. Tai näin ainakin meillä.

Näkymä keittiön ikkunasta toukokuussa 2013.
Puutarhaa on ryhdyttävä rakentamaan pienin askelin, kevyin ratkaisuin ja sopiviin kohtiin. Aloitin perustamalla ikkunakukkapenkkejä. Ne ovat strategisissa paikoissa sijaitsevia pieniä kukkapenkkejä, joita voi ihailla tietyistä ikkunoista talon sisältä.

Ensiksi perustin keittiönikkunapenkin. Keittiön ikkuna on pohjoiseen, kokkaaja näkee pihatien ja yläpihan kallion.  Ja keskellä yläpihaa porakaivo/maalämpöpumppusysteemin, jonka ei pitänyt olla ollenkaan siinä kohdassa, mutta joka nyt on siinä. Ikkunan eteen kallion päälle kasasin ympyränmuotoisen penkin, 15 senttiä multaa ja reunuskivet. Istutin kevätkukkia: lumikelloja ja narsisseja, kevätesikoita. Syksyksi komeamaksaruohoa ja myrkkyliljoja. Kesällä kokkaaja siirtyy grillin ääreen ulos, joten katseenvangitsijaakaan ei tarvita.

Pikkuvessan ikkunasta näkee samaiselle yläpihan kalliolle, mutta laidemmalle. Suoraan pressutetuille lautakasoille. Niiden eteen olen perustanut vähän isomman kesäkukka-alueen, jonka etuosa toimii ikkunakukkapenkkinä. Tulppaaneja, narsisseja, helmihyasinttejä. Viime vuonna kesällä gladioluksia, mutta en ole vielä päättänyt, mitä tänä vuonna.

Kolmas ikkunapenkki oli se makuuhuoneesta katseltava, jolle kävi onnettomasti. Mutta onneksi makuuhuoneen suuresta ikkunasta näkyy paitsi järvi, myös rakennuskoneilta säästynyt vanha kukkapenkki, josta enemmän toisella kertaa.


Kauneutta käsienpesijälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti