sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäisliljoja

Nyt on tapahtunut sellainen ihme, että pääsiäisliljat eli narsissit kukkivat pääsiäisenä. Siihen tarvitaan tällainen aikainen kevät ja pääsiäinen, joka on niin myöhään kuin vain mahdollista.

19.4. Kukkavarret viisisenttisiä.
En muista tällaista tapahtuneen koskaan aikaisemmin Suomessa. Virossa pihamme vanhat narsissit kukkivat yhtenä pääsiäisenä neljästä.

Narsissit ovat mahtavia. Helppoja kasvattaa, eivät vaadi oikeastaan mitään hoitoa, eläimillekään eivät myrkylliset sipulit maistu. Kukkivat vuodesta toiseen. 

Ainoa ikävä puoli on se, että varsien pitää antaa kuihtua rauhassa. Ne ovat rumia kukkapenkissä, ja siksi narsissit kannattaa istuttaa kukkapenkin takaosaan tai aikaisin kasvavien perennojen taakse. On niitä varsia tullut joskus letitettyäkin, mutta se on hullunhommaa eikä sovi kenenkään selälle.

Narsisseja on erikokoisia ja -näköisiä. Niillä on hauskoja nimiä, kuten Egg and bacon ja Egg and butter. Joihinkin vanhanajan lajeihin olen ollut pettynyt siksi, että hentoinen varsi ei jaksa kannatella kukkaa, vaan sateen jälkeen narsissit lojuvat pitkin pituuttaan maassa eivätkä siitä nouse.

Tête-á-tête -narsissien annan pääsiäisen jälkeen kuihtua. Leikkaan kukkavarret pois ja annan lehtien lakastua kokonaan. Kesäksi siirrän sipulit sellaisenaan ulos, sateelta suojaan. Syksyllä istutan sipulit maahan. Nämä narsissit kukkivat ensimmäisenä keväällä ja monena vuonna. Niitä on jo niin monessa paikassa, että yritän olla ostamatta liikoja pääsiäiseksi. Tänä pääsiäisenä selvisin kuudella ruukulla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti