perjantai 18. huhtikuuta 2014

Tuoksuherneet

Jos saisin kasvattaa siemenestä vain yhtä kesäkukkaa, niin se olisi tuoksuherne. Niitä kylvin pitkänäperjantaina 7 sorttia, 48 siementä.


Nämä ovat tämän kevään viimeiset esikasvatuskylvöt, yhdessä leijonankitojen kanssa. On kyllä hiukan aikaista hallanaroille tuoksuherneille. Jos ne voi istuttaa ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen, niin ne ehtivät venyä aika pitkiksi ruipeloiksi. Viherhuonetta ei enää toukokuussa saa tarpeeksi viileäksi. Mutta taidan salaa toivoa, että olisi lämmin toukokuu ja istuttamaan pääsisi tavallista aikaisemmin. 

Tuoksuherneitä olen kasvattanut pitkään, mutta aina ei ole ollut onni ja taito matkassa. Vasta parina viime kesänä olen saanut ne kukoistamaan. Vieläkään en ole onnistunut matalien patiotuoksuherneiden kanssa, eivät suostu edes itämään. Tänä vuonna en edes yritä. Tuoksuherneitä kannattaa kylvää enemmän kuin tarvitsee, sillä istutusvaiheessa muutama aina katkeaa tai heittää muuten henkensä.

Mutta köynnöstävät, parimetrisiksi kasvavat tuoksuherneet kukoistavat sekä isoissa ruukuissa että syvässä saviamppelissa. Tuoksuherneiden juuret ovat pitkät, ne tarvitsevat ison astian. Vettä ne myös tarvitsevat paljon. Ja tukemista, versoja saa olla koko ajan sitomassa. 

Kukinta, joka alkaa heinäkuun loppupuolella, korvaa vaivan. Kukat ovat kauniita ja ihmeellisen värisiä. Suosikkini on Summer Sizzler, kirkkaanoranssi kaunotar. Ja kaikki todella tuoksuvat. Tuuli leyhyttää amppelista tuoksua koko saunamökin terassille ja ruukuista koko keskipihalle. Kun poistaa kukkineet varret ennen kuin ne tekevät herneitä, niin kukinta jatkuu ensimmäiseen hallayöhön asti.

Nyt kokeilen myös metriseksi kasvavaa lajia Jet Set Mixed. Se sopisi matalahkona terassin eteen maahan tai portaille, ja tuoksu leviäisi koko terassille. Jos suostuu itämään. Toiveikkaana kylvin niitä 12 siementä, muita vain 6 kutakin.

Tätä odotellessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti