sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Pohjoismaiden värit

Rapsuttelin kymmensenttisen lehtikerroksen alta esiin viime kesänä perustamani "Pohjoismaiden liput"-kukkapenkin.

12.4.

Vuosi sitten keväällä alkoi tuntua siltä, että olin valmis uuden kukkapenkin perustamiseen. Suunnittelin sitä aluksi ihan rantaan, mutta kun kyseinen kohta oli viime huhtikuussa 10 senttiä veden alla, luovuin siitä suunnitelmasta. Toistaiseksi. Siirsin uudiskohteen kymmenisen metriä ylemmäksi kiviterassin pengerryksen reunaan. Täydellinen paikka.

Koska inhoan kaivamista ja maa on tässä kohdin todella tiivistä, päätin perustaa sen kokonaan kohopenkkinä. Alle aaltopahvia, paksu kerros sanomalehtiä (Tästä syystä Helsingin Sanomien tabloid-koko ei ole suosiossani. Uusi harrastukseni onkin metalliliittimien leikkaaminen irti Hesareista.), alimmaiseksi uutta kompostia, keskelle hyvin maatunutta kompostia ja päälle 10 cm kaupan multaa. Reunuskivet pitävät mullan paikoillaan.

Noin 8 neliötä uutta kukkapenkkiä sai monet perennahaaveet heräämään eloon. Halusin värejä, joita muissa kukkapenkeissä ei ollut. Olin pitkään suosinut roosaa, pinkkiä, lilaa, violettiä, valkoista. Nyt halusin jotain ihan muuta. Ensinnäkin palavan rakkauden, siis kirkkaanpunaista. Ja keltaista. Vastavärejä, sopivat kyllä samaan penkkiin. Sinistäkin olla piti, ja valkoista tarvitaan aina kirkastamaan ilmettä. Ja niin uuden kukkapenkin teemaksi tuli Pohjoismaiden liput, Pohjolan ystävä kun olen.

En kyllä ihan tiukka tämän teeman kanssa jaksanut olla. Oranssiakin mukaan tuli, ja vähän tummaa lilaakin. Ja koska loppukesän taimialennusmyyntien huumassa tein kaikenlaisia suunnittelemattomia hankintoja, niin saattaa sieltä vielä joitain muitakin värejä nousta.

Koska kukkapenkki on iso, se tarjoaa väliaikaisen istutuspaikan myös joillekin sellaisille perennoille, jotka tänä kesänä siirtyvät uuteen paikkaan. Kukkapenkin olisi tarkoitus kasvaa sekä varjoisampaan että aurinkoisempaan suuntaan. Sen vieressä oleva vanha kanto on vihdoinkin niin laho, että sen voi vaikka potkia tuusannuuskaksi.

Nyt on jännittävää nähdä, ovatko kaikki istutukset selvinneet hengissä ja mitä kaikkea penkistä alkaa kasvaa. En tullut kirjanneeksi kaikki hankintoja muistiin, puhumattakaan siitä että olisin tehnyt istutuskartan. Sen teen tänä kesänä, jos vain tunnistan kaikki hankintani. Punaisia tulppaaneja ja valkoisia narsisseja odotan näkeväni pian. Ensimmäiset kukkijat oli valkoinen jouluruusu ja sinikeltainen kevätkurjenmiekka, aivan linjassa väriteeman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti