lauantai 3. toukokuuta 2014

Kevään perennoja

Toukokuun perennoja ja tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin kukintaansa aloittavia tässä puutarhassa ovat muun muassa:

Kevätkaihonkukka: Kasvaa parin neliön alalla ihan rannassa. En tiedä, mistä se on peräisin. Huomasin kukan muutama vuosi sitten. Olen nyt rauhoittanut alueen ja se saa levitä siellä rauhassa. Viime kesänä sain lahjoituksena lisää taimia ja ne ovat nyt uusimman kukkapenkin varjoisemmassa reunassa. Hyvin näyttävät kasvavan.

Kevätkylmänkukka: Istutin ainakin 5 taimea kesällä 2004. Viime vuonna oli kaksi vielä hengissä ja kukki hienosti. Tänä keväänä kumpikaan niistä ei lähtenyt kasvuun. Luin jostakin että kevätkylmänkukka ei sielä kilpailua, joten ehkä samassa penkissä kasvava, kovinkin rehottava maanpeitekärhö koitui niiden kohtaloksi. Istutin uudet, lilan ja valkoisen, toiseen paikkaan.

Uusi kevätkylmänkukka

Vuohenjuuri: Iloinen kevään kukkija, jollaisia täällä kasvoi jo 80-luvulla yhdessä villiintyneessä kukkapenkissä. Sen palautin viime kesänä, ja se aloittelee juuri kukintaansa narsissien seassa.

Pikkusydän: Siirsin pikkusydämen tänne yli 10 vuotta sitten rivitalopihastamme. Se on vaivaton ja uskollinen perenna. Kukkii koko kesän ja alkaa vasta elokuussa näyttää vähän kurjalta. Pitää jotenkuten puolensa vuohenputkea vastaan. Tällä hetkellä täynnä nuppuja.

Vuorenkilpi: Sopii tälle pihalle vallan mainiosti. Sitä on kaksi vanhaa istutusaluetta, molemmat monen neliön laajuisia. Vuorenkilvet kasvavat paljaan kallion päällä rinteessä. En hoida niitä mitenkään muuten kuin katkaisen kukkavarret kukinnan jälkeen. Kun muutamana vuonna heitin niille vähän kanankakkaa, ne lakkasivat kukkimasta. Jos penkkiin tulee aukko, ne täyttävät se itse, mutta eivät muuten leviä mihinkään.

Ja sitten olisi vielä kevätruusuleinikki, adonis vernalis, jonka niin kovin haluaisin. Taimia ei helpolla löydy. Siemenestä olen yrittänyt sitä kasvattaa, mutta tuloksetta. Mutta onneksi sitä voi käydä ihailemassa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ei se kyllä sielläkään tänä vuonna kuki niin hienosti kuin yleensä, siirretyksi kun on remontin tieltä joutunut. Tältä se näytti viime viikolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti