sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Salaattia ja pinaattia

Tänään perustin vaatimattoman hyötykasvimaani. Se koostuu kahdesta Kekkilän istutuslaatikosta. Sain ne kolme vuotta sitten äitienpäivälahjaksi. Nyt ne piti siirtää uuteen paikkaan, paitsi viimesyksyisen kaivinkonevierailun tieltä, myös siksi että takapihan laskettelureitti kulkee vanhan paikan yli. Siitä aiheesta ei sen enempää. Vanha paikka oli liian varjoisa, joten suostuin siirtoon helposti.

Olen kasvattanut laatikoissa salaattia, pinaattia, yrttejä ja kesäkurpitsoja, vaihtelevalla menestyksellä. Muutaman kerran olen loppukesästä salaattisadon loputtua istuttanut perennojen siemeniä laatikoihin, mutta siinä on se ongelma että ne pitäisi saada aikaisin keväällä siirrettyä kasvupaikoilleen kukkapenkkiin vihannesten tieltä, mutta useinkaan kukkapenkki ei ole siihen valmiina.

Nyt laatikot ovat aurinkoisella paikalla, terassin sisäkulmassa, soran päällä. Päivän puuhat alkoivat sillä, että kaivoin soralta pikkuisia orvokkeja ruukkuihin laatikoiden tulevalta paikalta. Orvokit ovat siihen omia aikojaan kylväytyneet. Osa jäi vielä maahan, mutta ne kyllä tallautunevat jalkoihin.

Orvokkeja ruukussa ja sorassa

Siemenestä kasvatetut tavallinen ja silopersilja olivat niin hyvässä vauhdissa että niillä oli jo kiire päästä ulos ja multaan. Satoa pääsee korjaamaan parissa viikossa. Toiseen laatikkoon kylvin  salaattia ja pinaattia ja toiseen kesäkurpitsaa, rucolaa ja lehtikaalia. Lehtikaali on ensimmäistä kertaa kokeilussa. Herneet, pavut ja mangoldi, toinen uusi tuttavuus, saavat vielä odottaa kylvämistä ainakin nyt tulossa olevan kylmän jakson ajan. Järvivesi on tosin niin lämmintä, että en usko, että hallaa meille enää tulee.

Kukkien kasvattaminen on paljon lähempänä sydäntäni kuin vihanneksien viljely. En vain ole vihanneksista kovin kiinnostunut, mikä johtuu ainakin osittain siitä, että vihannesten viljely tuntuu vaikealta. Salaatti, pinaatti ja rucola onnistuvat kyllä. Parhaan sadon olen saanut kesäkurpitsasta, kun olen tökännyt siemenet talvehtineeseen puutarhakompostiin. Mutta miten lannoittaa oikein, miten suojata vihanneksia ötököiltä? En tiedä.

Herneitä kokeilin pari vuotta sitten. Ne kasvoivat kyllä hyvin, mutta kun oli aika päästä nauttimaan pulleista paloista, niin joku mokoma ehti ensin. Palot olivat tallella, mutta jokaikisen herneen kohdalla oli sievä, pyöreä reikä.

Persilja kasvaa jo2 kommenttia:

  1. Tykkään härkäpavuista. Huolettomia, sekä palstalla että parvekkeella. Sato ei tietenkään ole ruhtinaallinen mutta sitäkin herkullisempi. Ilka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman kerran olen niitä kokeillut, kauniiden kukkien takia. Papuja ei ole tullut, mutta kukat ovat viehkoja. Nyt on tarkoitus kokeilla pensaspapuja.

      Poista