perjantai 30. toukokuuta 2014

Täydellistä suunnittelua

Luonto osaa suunnittella ja toteuttaa jatkuvasti kukkivan kukka-alueen paremmin kuin minä.

Saunan nurkalla kasvaa vanha ja aika iso tuoksuspirea. Leikkaamme siitä joka kevät kaikkein hennoimmat oksat, vanhimmat oksat ja ympäriltä lukuisan joukon pieniä spirean alkuja. Pensas ei kuulu suosikkeihini, mutta koska se selvästikin viihtyy tuossa paikassa ja luo vehreyttä ympärilleen, niin se saa olla. Vaikka sateen jälkeen sen korkeimmat oksat taipuvatkin ikävästi saunan ja huussin väliselle kulkureitille. Välillä mietin, kasvaisiko sen paikalla himoitsemani pensaspioni, mutta todennäköisesti ei, sillä paikka on aika varjoisa.

Spirean ympärillä polun ja kivipengerryksen välissä on usean neliön alue, joka on täysin luonnontilassa.  Haravoin sen keväällä, samalla kun siivoan spirean leikkausjätteet, mutta muuten se on omissa oloissaan.

Kevään ensimmäinen kukkija on sinivuokko. Ensimmäiset sinivuokot alkavat kukkia juuri spirean aurinkoisemmalla puolella. Joukossa on myös muutama pinkki versio. Niitä yritän kovasti suojella.

Sinivuokon lopetellessa sen seuraan liittyy valkovuokko. Vuosi vuodelta runsaampana.

Myös seuraava kukkija, kielo, viihtyy ja lisääntyy. Kielo kukkii juuri nyt. Kukkisikin vain tässä, kun sille näin hyvän kasvupaikan suon, mutta mokoma hyppii kukkapenkkeihin ja kivipengerryksen kivien väliin.

Pikkutalvio on omia aikojaan hiipinyt tälle alueelle aika äskettäin. Sen kukinta osuu sekä valkovuokon että kielon kanssa yksiin ja on niiden kanssa tosi nätti.

Kielojen seassa kukkii myös metsämansikka. Mustikkaakin on, mutta se ei tuossa kuki eikä tee marjoja. Mansikankin sato on muualla suurempi ja sikäli miellyttävämpi että kasvaa kauempana saunan nurkkaa. Jotkut kaksijalkaiset saunojat kun saattavat tuntea tarvetta lannoittaa spireaa ja sen ympäristöä.

Kielo ja metsämansikka

Seuraava kukkija on kaunis ja herkkä metsäkurjenpolvi, minkä jälkeen aloittaa, mikäpä  muu kuin vuohenputki ja sen sukulaiset. Mutta silloin on pakko rajoittaa luonnon puutarhavaltaa ja antaa ruohosaksien heilua.

Täydellistä suunnittelua niin ajoituksen, tilankäytön kuin väriharmoniankin osalta. Sen kun oppisin minäkin.

Metsäkurjenpolvi, mustikka ja spireaEi kommentteja:

Lähetä kommentti