perjantai 2. toukokuuta 2014

Sipulikukkia

Vappuaattona 2014

Kolmena viime syksynä olen istuttanut puutarhaani noin 1300 sipulia. Oli siellä niitä jonkin verran vanhempaakin perua, erityisesti narsisseja, krookuksia ja helmihyasintteja.

Haaveena ja pitkän ajan suunnitelmanani on tehdä yläpihan kallioalueesta kivikkopuutarha, erityisesti kevätkukkijoille. Alue on suuri, monen uuden omakotitalon piha on pienempi. Se on aaltoilevaa kalliota, jolla majailee vielä muutama rakennuslautakasa. Keskellä on porakaivo ja sen tötterö. Jonka tietenkin piti olla tontin reunassa, mutta ei nyt ole. Porakaivokin odottaa vielä savitiivistyksiä, joten sille alueelle ei vielä kannata tehdä mitään muuta kuin pitää pahimmat rikkaruohot, ohdakkeet ja kuismat poissa.

Maansiirtotöiden yhteydessä kalliolle siirrettiin talon tieltä kaksi suurta kiveä. Ne eivät yläpihalle mitenkään luontevasti istu, mutta siellä ne nyt ovat. Niiden ympärille tein viime kesänä kapeat istutusalueet, nimenomaan kevätsipuleita varten. Ajatus on, että kivien ympärillä kukkivat narsissit ja tulppaanit tervehtivät pihaan saapujaa.

Hieman ylemmäs kalliolle olen tehnyt muutaman neliön multa-alueen, myös narsisseille ja tulppaaneille. Ne näkyvät sieltä koko yläpihalle ja sisälle taloon, mutta kesällä kun siellä ei kasva mitään, alue ei myöskään näy minnekään.

Sipuleita istutan myös unikko/auringonkukka"pellon" etuosaan, josta ne näkyvät hyvin koko yläpihalle.

Tulppaaneja olen istuttanut mm. niin että laitan niitä tiheään sellaiseen kohtaan jotain kukkapenkkiä jossa on kasvanut kesäkukkia tai jossa muuten on aukko ja kaadan päälle 10 senttiä multaa. Kun tulppaanit ovat kukkineet, nostan sipulit kesäksi kuivumaan ja levitän mullan kukkapenkkiin.

Tänä keväänä kaikki tulppaanit näyttävät jotenkin ränstyneiltä. Lehdet ova kippuraisia ja kitukasvuisia. Olen myös varma että istutin paljon enemmän tulppaaneja kuin mitä näyttää nousevan. Eivät tainneet tykätä lumettomasta talvesta.

Kukintansa ovat lopettaneet talventähdet, krookukset, kevät- ja lumikellot sekä irikset. Parhaassa kukassa ovat narsissit, helmihyasintit ja scillat. Ihan kohta avautuvat kirjopikarililjat. Tulppaaneja, balkaninvuokkoja, pieniä ja suuria laukkoja saa vielä odotella.

Kevät 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti