keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Tilannekatsaus

Kun on toukokuussa neljä päivää poissa kotoa ja helleaalto iskee, niin perennat kasvavat 10 senttiä, mutta vuohenputki kasvaa samassa ajassa 30 senttiä.

Kevään muiden sipulikukkien kukinta on melkein ohi, mutta tulppaanit alkoivat vihdoin kukoistaa. Niitä on paljon vähemmän kuin mitä istutin. Odotin valtaisaa pinkkien Angelique-tulppaanien merta. En aivan sellaista saanut.  Kukassa on alle 10 Angeliquea.

Sarjanarsisseja ja Angelique-tulppaaneja

Ikkunakukkapenkeistä se, joka näkyy vierasvessan ikkunasta on parhaimmillaan. Osa narsisseista on kukkinut, mutta osa pienikukkaisista narsisseista vasta aloittaa. Kaksi vuotta sitten istutetut tulppaanit kukkivat komeammin kuin viime vuonna istutetut.

Pohjoismaiden värit -kukkapenkissä näyttää siltä, että lähes kaikki perennat ovat selvinneet talvesta hyvin. Joitakin aukkoja siellä vielä on, eivätkä sielläkään kaikki tulppaanit ole nousseet. Ainakin kahdesta punaisesta tulppaanilajista on noussut vain yksi kukkavarsi. Kuunliljoista ei vielä mitään elonmerkkiä.

Tulppaaneja Tanskan väreissä

Kukkapenkki jota ei ole -penkkiin viime syksynä istuttamistani sipuleista kukki ensin kevätkurjenmiekka. Monen metrin päässä istutuspaikasta. Ja nyt kukassa on kolme Rip van Winkle -narsissia. Oikein somia ovat, mutta keskellä kulkureittiä.

Viherhuoneessa on tapahtunut kasvuräjähdys. Tuoksuherneet ovat puolimetrisiä, kelloköynnökset tavoittelevat jo amppeleista roikkuvien viherkasvien kärkiä. Ja ovat pahasti toisiinsa kietoutuneita. Bougainvillea vie puolet koko tilasta.

Vanhoissa kukkapenkeissä ovat kärhötkin heränneet, ehkä myös yksi kolme vuotta vanhoista salkoruusuista. Ruostekukasta sen sijaan ei mitään elonmerkkejä. Ja myös yli 10 vuotta vanha salvia näyttää raadolta. Mutta se on kyllä ennenkin herännyt todella myöhään.

Kaksi vuotta sitten istutettu kirsikka aikoo tehdä enemmän kukkia kuin viime vuonna. Silloin niitä oli 3, nyt laskin yli 30 nuppua.

Vanhat kuunliljat ovat vasta juuri ja juuri nousseet esiin. Olen nähnyt niitä muualla hyvässä kasvussa, mikä panee miettimään, monenkohan kasvuvyöhykkeen verran kasvuolosuhteet meillä järven, korkean sijainnin ja länsituulen takia keväisin poikkeavat 1b:stä. Voi olla että aika monta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti